Γερμανικό μουσείο παρουσιάζει την "πραγματική" ταφόπλακα της Χιονάτης

Ένα μουσείο στη Γερμανία λέει ότι έχει πάρει στα χέρια του τη χαμένη ταφόπλακα της "πραγματικής Χιονάτης", αφού χάθηκε το 1804.

Το Επισκοπικό Μουσείο στο Bamberg παρουσιάζει την ταφόπλακα της Maria Sophia von Erthal, η οποία θεωρείται η έμπνευση πίσω από το παραμύθι των Grimm από το 1812.

Εξαφανίστηκε μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας που είχε θαφτεί η von Erthal, αλλά έκτοτε εμφανίστηκε σε ένα σπίτι στο Bamberg της κεντρικής Γερμανίας και δωρήθηκε στο μουσείο από την οικογένεια.

Η Von Erthal γεννήθηκε στο Lohr am Main ή "Snow White City", όπως είναι γνωστό, και ήταν η αδελφή του τότε Αρχιεπισκόπου του Mainz.

Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν νέα και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα που προσπάθησε να την εξοντώσει υπέρ των δικών της παιδιών – ένας παραλληλισμός με την κλασική ιστορία της Χιονάτης στην οποία ζει με την κακή μητριά της.

Ο πατέρας της είχε ένα εργοστάσιο καθρεφτών στην ακμάζουσα βιομηχανία παραγωγής γυαλιού της πόλης και ίσως την έμπνευση για το κλασικό "καθρέφτη καθρεφτάκι μου" στην ιστορία, καθώς και το γυάλινο φέρετρο της Χιονάτης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την εκδοχή της Χιονάτης της Disney, η von Erthal δεν βρήκε ποτέ το «έζησαν αυτοι καλά κι εμείς καλύτερα».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ και μετακόμισε 60 μίλια (96,6 χιλιόμετρα) από το πατρικό της στο Bamberg, όπου τελικά τυφλώθηκε και πέθανε σε ηλικία 71 ετών.

Το Bamberg ήταν γνωστό για τους επτά λόφους του, καθώς και για τα παιδιά και τους ανθρώπους με νανισμό που δούλευαν στα ορυχεία - ένα σημείο αναφοράς για τους επτά νάνους που δούλευαν σε ένα ορυχείο στην προσαρμογή της ταινίας Disney.

Οι άνθρωποι στην γενέτειρα πόλη της Lohr am Main υποστηρίζουν ότι οι αδελφοί Grimm χρησιμοποίησαν την ιστορία της γυναίκας και απλώς το επένδυσαν με κάποια στοιχεία της γερμανικής λαογραφίας.

Η ιστορία της έγινε γνωστή το 1937 από τον Walt Disney στην πρώτη κινούμενη ταινία μεγάλου μήκους, το «η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», αλλά υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές της ιστορίας.

Ο διευθυντής του μουσείου Holger Kempkens είπε ότι η αναφορά του παραμυθιού ήταν "κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα για εμάς" με τον καθεδρικό Norbert Jung να προσθέτει ότι το γεγονός ότι μια γυναίκα απόκτησε τη δική της ταφόπλακα εκείνη την εποχή ήταν "κάτι ιδιαίτερο".

Το μουσείο κατανοεί ότι μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας που είχε θαφτεί η von Erthal το 1804, η ταφόπλακά της μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, το οποίο ιδρύθηκε από τον αδελφό της.

Μια νέα κλινική χτίστηκε στην περιοχή τη δεκαετία του 1970, και η πέτρα κρατήθηκε από μια τοπική οικογένεια, πριν δωρηθεί στο μουσείο.