Εργαζόμενοι εκ περιτροπής

Ολοένα και δυσκολότερο γίνεται το εργασιακό πλαίσιο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες.

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι αποκαλυπτικά. Αρκετές επιχειρήσεις δίνουν έμφαση πλέον στη σύναψη συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, φροντίζοντας παράλληλα να αντικαθιστούν το «παλαιό» (και ακριβό) προσωπικό με «νέο» (και φθηνό). Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το 50% των συμβάσεων ήταν τέτοιας μορφής. Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι, ηλικίας έως και 29 ετών, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν με ελαστικό ωράριο και με αποδοχές που δεν ανταποκρίνονται στον χρόνο και τον κόπο που αφιερώνουν καθημερινά.

Παράλληλα, αρκετοί εργαζόμενοι άνω των 30 ετών βρίσκονται ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς αρκετές εταιρείες περιμένουν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο (στην κορυφή της ατζέντας τα εργασιακά) προκειμένου να δουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Το top 10 των επαγγελμάτων με τις περισσότερες προσλήψεις:
• σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν,
• πωλητές,
• ανειδίκευτοι εργάτες,
• συσκευαστές, κονσερβοποιοί φρούτων και λαχανικών, σταφίδας, ελαιοτριβείς, σπορελαιουργοί με χειροκίνητα εργαλεία και μηχανές,
• μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων,
• λαντζέρηδες,
• μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες,
• καμαριέρες σε ξενοδοχεία,
• υπάλληλοι επιχειρήσεων, γραφείων και καταστημάτων και
• καθαριστές και καθαρίστριες.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη τάση που διαμορφώνεται στον εργασιακό χώρο το τελευταίο χρονικό διάστημα αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη στις επιχειρήσεις, ωστόσο, μακροπρόθεσμα οι απώλειες είναι μεγαλύτερες λόγω μείωσης της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού που διατηρούν -κάτι το οποίο αποτυπώνεται ήδη και στα στοιχεία της Κομισιόν για την απασχόληση στην Ευρώπη.

«Βασιλεύει» η μερική απασχόληση

Μόνο τον Ιούλιο το 54,16% των νέων θέσεων εργασίας αφορούσε σε συμβάσεις υπο-αμειβόμενης εργασίας με ελαστικό ωράριο.
Βάσει στοιχείων, έγιναν 57.821 περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο (+35.939 θέσεις αν συνυπολογιστούν οι περσινές απώλειες των 16.658 θέσεων) παρά τον αυξημένο αριθμό των απολύσεων (+6.692) και των οικειοθελών αποχωρήσεων (+15.190). Συνολικά, υπήρξαν 201.793 προσλήψεις, εκ των οποίων: α) το 54,16% ηταν μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και β) το 45,84% πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, οι αποχωρήσεις ήταν 182.512, εκ των οποίων: α) 82.243 ήταν οικειοθελείς αποχωρήσεις και β) 100.269 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα επικράτησαν οι προσλήψεις εργαζομένων από 15 έως 24 ετών (+22.533 θέσεις) καθώς και από 25 έως 29 ετών (+2.004 θέσεις) ενώ αντίθετα στις ηλικιακές κατηγορίες από 30 και πάνω επικράτησαν οι απολύσεις.

Όσον αφορά στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι αναγγελίες των προσλήψεων έφτασαν τις 1.265.383 (+220.576 σε σύγκριση με το περσινό 7μηνο) και οι αποχωρήσεις τις 1.011.438 (+153.096), αφήνοντας θετικό ισοζύγιο κατά 253.945 (+ 67.480 θέσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2015). Και στο επτάμηνο αυτό, ωστόσο, οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό ήταν λιγότερες από τις προσλήψεις με μερική ή εκ περιτροπής εργασία (48,02% έναντι 51,98%).

Η κυβέρνηση, πάντως, φροντίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη το γεγονός ότι για έκτο συνεχόμενο μήνα οι ροές μισθωτής απασχόλησης είναι θετικές.

Tags: