Μάχη με τις φλόγες σε 74 μέτωπα

Μεγάλη οικολογική καταστροφή σε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Πελοποννήσου απειλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Νέα Κίο. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις καλαμιές και σταμάτησαν στο νερό του υγροβιοτόπου. Τελικά, με επέμβαση της Πυροσβεστικής ο κίνδυνος απομακρύνθηκε και δεν προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές.
Μάχη με τις φλόγες σε διάσπαρτα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας έδωσαν και χθες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των 74 πυρκαγιών που ξέσπασαν συνολικά. Η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά ήταν αυτή που κατέκαιγε δάσος στη Ρόδο και απειλούσε άμεσα τη νύχτα να κάνει στάχτη την Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Ο υγροβιότοπος της Κίου, που απέχει πέντε χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αποτελεί καταφύγιο για μεταναστευτικά πουλιά. Στην παραλία και στο έλος Ρουμάνι καταφεύγουν πολλά είδη πουλιών και βρίσκουν τροφή, όπως φλαμίνγκο και κύκνοι. Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία τα ξημερώματα, αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στη θέση Τήμενο, απειλώντας να πλησιάσει και σπίτια. Τελικά, έπειτα από προσπάθειες, το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο.
Από το μεσημέρι δασικές περιοχές από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη παραδίδονταν στις φλόγες. Δασικές εκτάσεις στον Νέο Βουτζά, στην περιοχή Μπίστη στην Υδρα, στην περιοχή Κερί Ζακύνθου βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Μεγάλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει από το πρωί στην περιοχή Εράτυρα του Νομού Κοζάνης ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και δασική έκταση στην περιοχή Κιάφα στο Κορωπί, που όμως έπειτα από προσπάθειες τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν για μια ακόμη ημέρα και δασικές εκτάσεις στην Πελοπόννησο καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές στην περιοχή Μελίσσα του Δήμου Κυλλήνης-Ανδραβίδας, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ηλιδας στην Ηλεία.
Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών φαίνεται ότι είναι και η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 8 το βράδυ στην Κρήτη, στον Ομαλό, κοντά στο φαράγγι της Σαμαράς. Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικά σημεία, σε δύσβατη περιοχή.
ΥΔΡΑ. Η μοναδική πευκόφυτη έκταση στην Υδρα κινδύνευσε να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά ξέσπασε στις 6.30 το απόγευμα στην περιοχή Μπίστη, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λόγω των δυσκολιών στην προσέγγιση, η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο.
Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες η φωτιά στην περιοχή Μελίσσα του Δήμου Κυλλήνης-Ανδραβίδας ενώ το απόγευμα τέθηκαν υπό έλεγχο τα μέτωπα στην Αγία Κυριακή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στο Γεράκι του Δήμου Ηλιδας.
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στην περιοχή Κερί Ζακύνθου, ωστόσο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την περίπτωση αναζωπυρώσεων.