Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά

Μπορεί ο Ερντογάν να προκάλεσε την Ελλάδα με την αναβίωση των «εθνικών» διεκδικήσεων, που έχουν επιλυθεί -όπως τουλάχιστον σεβόμαστε από την εδώ μεριά- με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, δεν ήταν όμως μικρή και η αντίδραση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στην περίοδο που αντιμετωπίζει ποικίλες αντιδράσεις μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος, με ανοικτά μέτωπα στα νοτιοανατολικά της χώρας του, στις οδομαχίες με το ΡΚΚ και τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν κολλήσει στα πρώτα χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, κάνει ανοίγματα στους ακροδεξιούς και τους γκρίζους λύκους.

Έτσι οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, βάσει της οποίας διαμορφώθηκαν τα σημερινά τουρκικά σύνορα, «παρουσιάστηκε ως νίκη» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κεμαλικό πολιτικό περιβάλλον.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντεπιτέθηκε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της Δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (σ.σ.: στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Mahmut Tanal δήλωσε πως «αν δεν είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, σήμερα η Τουρκία θα είχε καταλήξει όπως η Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Ο επίσης βουλευτής της Κωνσταντινούπολης των Ρεπουμπλικάνων Gürsel Tekin, χαρακτήρισε τη δήλωση Ερντογάν «μεγάλη ντροπή».

Tags: