Πόσο επίκαιροι;

"Η οργανωμένη διεθνής μπουρζουαζία, παίζει το τελευταίο της χαρτί στον αγώνα ενάντια, στη μεστωμένη πιά θέληση της συνειδητής μάζας. Οι αστοί περνώντας από την δράση στην αντίδραση, έγιναν αβουλα και αθέλητα όργανα του διεθνούς κεφαλαιοκρατικού τράστ που δώθηκε πλέρια στις σκοτεινές επιδίωξες της συνειδητά ασυνείδητης ολιγαρχίας. Ο εικοστός αιώνας, αιώνας βασικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, θα διαφοροποιήσει τις παλαιοαστικές αντίληψες... Ατράνταχτο επιχείρημα και αυταπόδεικτη άποψη, είναι η αφύπνιση της μάζας, από τον λήθαργο της πρόληψης, στη γενική γραμμή μιας καινούργιας κατεύθυνσης."

Το είδα μπροστά μου και έψαχνα να βρω ποιος το έγραψε για να δω αυτόματα και για ποιο κόμμα μιλάει. Πόσο λάθος έκανα! Γιατί; Επειδή το κείμενο αυτό είναι από την ταινία "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται" του Αλέκου Σακελλάριου και του στενού του φίλου και συνεργάτη, Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Το απόσπασμα αυτό είναι από τον μονόλογο του Μίμη Φωτόπουλου. Να θυμίσουμε εδώ πως η ταινία γυρίστηκε το 1946. Το ότι είναι τα κείμενά του επίκαιρα μήπως πρέπει να μας χτυπήσει κουδουνάκια;