Σαν σήμερα γεννήθηκαν τα Στρουμφάκια το 1958

Όλοι έχουμε δει αυτά τα χαρούμενα μπλε πλάσματα που ζούν σε μανιτάρια στην καρδιά του δάσους.

Όλοι μας έχουμε ταυτιστεί με κάποιο απ' αυτά. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού είναι 100 διαφορετικοί χαρακτήρες. Με όλο και κάποιον θα έχετε κοινά. Πιο γνωστά είναι ο Μπαμπαστρούμφ, η Στρουμφίτα, ο Προκόπης, ο Μελένιος, ο Σπιρτούλης, κ.α..

Είναι δημιούργημα του Βέλγου σκιτσογράφου Pierre "Peyo" Culliford. Τα Στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο χαρτί στις 23 Οκτωβρίου 1958 με την ιστορία "La Flûte à six schtroumpfs". Σε συνεργασία με τον Βέλγος εκδότη Charles Depuis. Τα Στρουμφάκια έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στο περιοδικό Spirou, ως μέρος μιας ήδη δημοφιλούς ιστορίας, του "Johan και Peewit".

Ο Pierre "Peyo" Culliford, απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, εργαζόταν στο Spirou από το 1952. Τα Στρουμφάκια, κέρδισαν καθολική αποδοχή και ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους, είχαν πλέον τις δικές τους ιστορίες, ανεξάρτητα από το "Johan και Peewit". Ταυτόχρονα ο Dupuis ξεκίνησε την παραγωγή μικρών πλαστικών φιγούρων.

Το 1965 έπαιξε στη βελγική τηλεόραση η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο "Οι περιπέτειες των Στρουμφ". Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Dupuis άρχισε να εκδίδει τόμους με τις ιστορίες που δημοσιεύονταν στο Spirou. O πρώτος τόμος των Στρουμφ κυκλοφόρησε το 1963 με το όνομα "Τα μαύρα Στρουμφάκια" και στις ΗΠΑ ο τίτλος άλλαξε σε "Μωβ Στρουμφάκια" αφού το κόμικ θεωρήθηκε ρατσιστικό.

Ο Peyo εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες από τα trolls της σκανδιναβικής λαογραφίας.