Όσα δεν ξέρατε για τον Popeye!

Ο Popeye (Ποπάυ) είναι ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων, που επιτέλους σε λίγο καιρό θα τον δούμε στην μεγάλη οθόνη. Είχαν ξαναγίνει απόπειρες, αλλά δεν ήταν ικανοποιητικές. Με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε κάποια γεγονότα που δεν τα ξέραμε ή τα είχαμε ξεχάσει.

1) Ο Ποπάυ"γεννήθηκε" τον Ιανουάριο του 1929. Στην αρχή ήταν ένας από τους πολλούς χαρακτήρες σε ένα κόμικς του Elzie Segar με τίτλο Thimble Theater. Ο Ποπάυ ήταν ένας μονόφθαλμος ναυτικός (εξού και το όνομα), 34 ετών, με παραμορφωμένο πρόσωπο και ένα σοβαρό πρόβλημα ομιλίας. Ο έγινε γρήγορα τόσο δημοφιλής που το κόμικς μετονομάστηκε σε Thimble Theater Starring Popeye και στη συνέχεια σκέτο Popeye, τίτλο που διατηρεί ως σήμερα.

2) Η πρώτη εμφάνιση του Ποπάυ σε κινούμενα σχέδια έγινε το 1933. Από τότε η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ. Το 1937, στην πόλη Crystal City, στο Τέξας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος του Ποπάυ.

3) Τα πρώτα χρόνια, ο Ποπάυ αποκτούσε υπερφυσική δύναμη τρίβοντας το κεφάλι της Μπερνίς της Κότας. Το 1932 άρχισε το χαρακτηριστικό σπανάκι, συγκεκριμένα σε ένα επεισόδιο κινουμένων σχεδίων όπου, αφού πρώτα τον δέρνουν, τον πετάνε σ’ ένα χωράφι με σπανάκι. Έκτοτε, σπάνια είναι επεισόδια όπου δεν τρώει σπανάκι. Σ’ ένα επεισόδιο, ο Ποπάυταΐζει με το ζόρι σπανάκι τον Μπρούτο έτσι ώστε ο Μπρούτο να καταφέρει να τον δείρει για να τον λυπηθεί η Όλιβ. Σε ένα άλλο, είναι η Όλιβ που τρώει σπανάκι για να δείρει την πολύ σέξι γυμνάστρια (χαρακτήρας βασισμένος στη Mae West) που φλερτάρει τον Ποπάυ.

4) Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Κραχ, ο Ποπάυήταν τόσο δημοφιλής που οι πωλήσεις του συγκεκριμένου λαχανικού στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 33%. Το σπανάκι σύντομα έγινε το τρίτο πιο αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών, μετά το παγωτό και τη γαλοπούλα.

5) Σε ένα επεισόδιο, ο Ποπάυ λέει στα ανίψια του ότι είναι απόγονος του Ηρακλή και ο πρόγονός του όφειλε τη δύναμή του στις εισπνοές σκόρδου.

6) Κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ, η δημοτικότητα του Ποπάυ απογειώθηκε και οι ταινίες του προβάλλονταν ακόμα και στα στρατόπεδα για να ενισχύσουν το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών. Αρκετές ταινίες της εποχής εκείνης είναι πολύ προσβλητικές για αντιπάλους των Αμερικάνων, τους Ιάπωνες. Σ’ ένα από αυτά μάλιστα, ο Ποπάυ και ο Μπρούτο ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη και τελευταία φορά για να δείρουν μια ομάδα Γιαπωνέζων στρατιωτών.

7) Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ποπάυ άλλαξε γκαρνταρόμπα. Το ναυτικό κασκέτο και το μαύρο πουκάμισο αντικαταστάθηκαν από την ολόλευκη στολή και το καπέλο του ναύτη. Η αμφίεση αυτή δεν άλλαξε όταν ο πόλεμος τελείωσε.

8) Στην ταινία “Ποιος παγίδευσε τον Ροτζερ Ράμπιτ;”, σε μια σκηνή προς το τέλος, εμφανίζονται σχεδόν όλοι οι αγαπημένοι χαρακτήρες στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων εκτός από τον Ποπάυ. Αυτή η περίεργη παράλειψη δεν οφείλεται στο ότι οι δημιουργοί της ταινίας τον ξέχασαν, αλλά στο ότι η Paramount δεν έδινε στην Disney την άδεια για τη χρήση της εικόνας του Ποπάυ.

9) Όταν το κόμικς ονομαζόταν ακόμα Thimble Theater, η Όλιβ Όιλ τα είχε με έναν χαρακτήρα που λεγόταν Ham Gravy, ο οποίος σύντομα εξαφανίστηκε εξαιτίας της δημοτικότητας του Ποπάι. Παρά το γεγονός ότι η αδύνατη σε επίπεδα ανορεξίας Όλιβ Όιλ κάποια στιγμή τα φτιάχνει με τον Ποπάι, διαρκώς τον προσβάλλει και τον κατσαδιάζει. Επίσης, συχνά-πυκνά του είναι άπιστη. Γενικά του συμπεριφέρεται σαν να είναι σκουπίδι. Σε αρκετά επεισόδια, η Όλιβ τον χτυπάει – μέχρι που τον έχει κάνει και τόπι στο ξύλο. Παρ' όλη την απαίσια συμπεριφορά της και την κάθε άλλο παρά ελκυστική της εμφάνιση, ο Ποπάυ την αγαπάει αταλάντευτα από την αρχή ως το τέλος της σειράς.

10) Ο βασικός εχθρός τού Ποπάυ, ο Μπρούτο, αρχικά ονομαζόταν Bluto αλλά το όνομά του άλλαξε για νομικούς λόγους. Στα περισσότερα επεισόδια, ο Μπρούτο είναι ξεκάθαρα εχθρικός προς τον Ποπάυ και πάντα προσπαθεί να του πάρει την Όλιβ. Ωστόσο, αυτοί οι δύο στην αρχή πολλών επεισοδίων εμφανίζονται ως πολύ καλοί φίλοι... Τι να πει κανεις!