Έκλεψαν την πόρτα του Νταχάου!

A wrought-iron gate bearing the Nazis' cynical slogan "Arbeit macht frei," or "Work sets you free," has been stolen from the former Dachau concentration camp, police said Sunday.
Η βαριά, από σφυρήλατο σίδηρο πόρτα του Νταχάου που φέρει το κυνικό σύνθημα των Ναζί "Arbeit Macht Frei", δηλαδή "Η Εργασία σε απελευθερώνει", κλάπηκε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης την Κυριακή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι φρουροί παρατήρησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, πως η πύλη μήκους 190 εκατοστών και πλάτους 95 εκατοστών, έλειπε. Όποιος την έκλεψε, θα έπρεπε να το έχει κάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και να περάσει τον φράχτη με την βαριά σιδερένια πόρτα στα χέρια του.

Το Νταχάου, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο, ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ιδρύθηκε από τους Ναζί το 1933. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη φυλακίστηκαν εκεί ενώ πάνω από 40.000 πέθαναν κάτω από φριχτές συνθήκες. Η απελευθέρωσή του στρατοπέδου από τις αμερικανικές δυνάμεις έγινε στις 29 Απριλίου, 1945. Τώρα, λειτουργεί σαν μνημείο.