Ένας στους εννέα ανθρώπους υποσιτίζεται

Σε κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και για τη Γεωργία (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, αναφέρουν πως δυστυχώς, ακόμα, εν έτη 2014, ένας στους εννέα ανθρώπους εξακολουθεί να μην σιτίζεται επαρκώς.

Αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων έχει μειωθεί αρκετά, κυρίως σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ινδονησία, δεινή παραμένει η κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Αϊτή, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε από 4,4 εκατομμύρια το 1990-92 σε 5,3 εκατομμύρια το 2012-14, όπως αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση απευθύνεται η έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε κάποιες περιοχές, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια και δυτική Ασία. Στόχος είναι η μείωση μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό των υποσιτιζόμενων στον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών σε 11,7% από 13,5% που είναι σήμερα.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του απόλυτου αριθμού των χρονίως υποσιτιζόμενων ανθρώπων μέχρι το 2015 έχει επιτευχθεί από 25 αναπτυσσόμενες χώρες από το 1990, αλλά δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να επιτύχει τον στόχο αυτό ολόκληρος ο κόσμος, σημειώνεται στην έκθεση.