Αυτή είναι η προέλευση της γραβάτας!

Πολύς ντόρος έχει γίνει τώρα τελευταία για τις γραβάτες. Τι συμβολίζει το να φοράς ή το να μην φοράς γραβάτα. Για να πάρουμε θέση, πρέπει απαραιτήτων να ξέρουμε προηγουμένως τι είναι η γραβάτα, πότε καθιερώθηκε και γιατί, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για το αν κάνουν καλά και την φορούν ή δεν την φορούν οι Έλληνες πολιτικοί.

Η γραβάτα είναι από τα πιο επίσημα αντρικά αξεσουάρ με ιστορία μόλις τρεισήμισι αιώνων. Η ετυμολογία της λέξης "γραβάτα" προέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ από τη λέξη "Κροατία"! Για να μάθουμε την ιστορία της θα ανατρέξουμε στο 1660, όταν ένα σύνταγμα από Κροάτες στρατιώτες επισκέφτηκε το Παρίσι μετά από την πανηγυρική νίκη της Κροατίας - που αποτελούσε τότε τμήμα της Αυστροουγγαρίας - επί των Τούρκων.

Οι Κροάτες θα παρουσιάζονταν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο, ο οποίος είχε αρχίσει να φοράει κάτι σαν γραβάτα από δαντέλα από το 1646, από όταν ήταν δηλαδή 7 μόλις ετών. Για να αποσπάσουν τους επαίνους του και να εντυπωσιάσουν τον Γάλλο μονάρχη, ο οποίος ήταν γνωστός για την καλαισθησία του, οι Κροάτες αξιωματικοί επέλεξαν να φορέσουν γύρω από το λαιμό τους πολύχρωμα, φανταχτερά μεταξωτά μαντήλια, ενώ οι στρατιώτες υφασμάτινα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις στολές τους να δείχνουν ακόμα πιο εκθαμβωτικές.

Μετά από αυτό το γεγονός, οι γραβάτες έγιναν παγκόσμια μόδα και τις φορούσαν τόσο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες.

Η Παγκόσμια μέρα της γραβάτας γιορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου. Όπως καταλαβαίνετε, οι εορταστικές εκδηλώσεις της μέρας της Γραβάτας στην Κροατία είναι ιδιαίτερες.