Σκεύη οικιακής χρήσης από υπολείμματα φαγητού: Γραφική ή καινοτόμα ανακάλυψη?

Στο πλαίσιο της οικολογικής λογικής του "δεν πετάμε τίποτα” μπορεί κανείς πολλά πράγματα να σκεφτεί και πολλές μεθόδους να εφαρμόσει όπως αυτή της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και τις κατασκευής διακοσμητικών ή άλλων αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά. Η κατασκευή όμως σκευών από φαγητά που συνήθως είναι για πέταμα, έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας? Όσο και αν σας φαίνεται παρατραβηγμένη ή ανέφικτη μια τέτοια σκέψη, έγινε πράξη από έναν Ιάπωνα σχεδιαστή με το όνομα Κοσούκε Αράκι. Ο σχεδιαστής αυτός άρχισε για πρώτη φορά να κατασκευάζει αυτά τα σκεύη στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας. Κρατούσε λίστες με τα υπολείμματα τόσο της Ιαπωνικής κουζίνας όσο και από άλλες κουζίνες διεθνώς. Με βάση τις λίστες αυτές κατασκεύασε μια σειρά από σκεύη την οποία ονόμασε “Food Waste Ware” και η οποία συνοδευόταν κι από οδηγό κατασκευής χρηστικών οικιακών αντικειμένων από υπολείμματα τροφής.

Στη συνέχεια κατασκεύασε μια νέα ακόμα πιο εξελιγμένη σειρά την οποία ονόμασε "Anima”. Τα σκεύη της σειράς αυτής αποτελούνται πλέον από απανθρακωμένα απομεινάρια τροφίμων τα οποία συσσωματώνονται με μια συγκεκριμένη ζωική "κόλλα". Αφού σχηματιστεί το σκεύος υστέρα μπαίνει από πάνω ως επίχρισμα ένα είδος Ιαπωνικής λάκας που επίσης παράγεται από βρώσιμα υλικά και ονομάζεται ουρούσι. Η όλη λογική της μεθόδου αυτής αποτελεί ένα άκρως οικολογικό τρόπο να εξοικονομηθεί μάζα από υλικά που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στις χωματερές αναξιοποίητα μέχρι να βιοδιασπασθούν σε ανεξέλεγκτο περιβάλλον χάνοντας την πολύτιμη ενέργεια που περικλείουν. Στα πλαίσια της έκθεσης "Food Revolution 5.0" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Βερολίνο ως τις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί κάποιος να δει και τις δύο σειρές σκευών του Κοσούκε Αράκι.