συνέπειες της χρήσης χασίς

Όχι δεν είναι διαφήμιση του υπουργείου υγείας, ούτε καμιά δακρύβρεχτη ιστορία για να κόψετε τα ναρκωτικά, ο καθένας είναι υπεύθυνος για ότι κάνει, μερικές φορές μπορεί να ωφεληθεί όμως κάποιος από απλές παρατηρήσεις. Το τι έχω κάνει προσωπικά είναι άσχετο, μερικά από τα παρακάτω είναι αυτοβιογραφικά, μερικά έχουν βάσεις σε βιβλιογραφία ατόμων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα ναρκωτικά χωρίς να δαιμονοποιούν τα ναρκωτικά κατ'ανάγκη (τη βιβλιογραφία ψάξτε να τη βρείτε μόνοι σας).

Με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας πάνω στο θέμα, με ενδιαφέρουν όμως και τα φιλαράκια μου που έχω χάσει επαφή και μπορεί να τη πατήσουν σαν αρχάριοι -το έχω ξαναπεί ότι δεν ακουμπάω αλκοόλ και ναρκωτικά εδώ και χρόνια, με χαλάνε.

Είναι γεγονός ότι το χασίς επηρεάζει το σχετικό με την ισορροπία κέντρο του εγκεφάλου, άρα καταρχήν μη διαννοηθεί κανείς να οδηγεί αφού έχει κάνει χρήση -είτε στο καπάκι, ή μετά από μερικές ώρες. Εκτός από την αδυναμία να αντιδράσεις, και τη μειωμένη αίσθηση του βάθους που δε βοηθά, συχνά η προσοχή σου πηγαίνει βόλτα, και το ίδιο συχνά υποτιμάς καταστάσεις -φυσικά μερικά από τα πιο πάνω είναι κοινά και στη χρήση αλκοόλ. Αυτές όμως είναι οι άμεσες συνέπειες.

Οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες έχουν να κάνουν με την επίδραση των ενεργών συστατικών της κάνναβης στον ψυχικό κόσμο του ατόμου και κατ'επέκταση στους γύρω του (ειδικότερα στο φιλικό του περιβάλλον). Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει ο ίδιος ο άνθρωπος (χρήστης) -συχνά δε φταίει το ναρκωτικό, ψυχικές διαταραχές που προυπάρχουν σε νηπιακή κατάσταση, άλλά και κοινές ασθένειες του αιώνα (όπως η κατάθλιψη) αντί να καταπραϋνονται με τη μετρημένη χρήση, με τη καθημερινή και ολοένα και αυξανόμενη χρήση (όσο και να το παιδεύεις, άν πίνεις συχνά θες περισσότερο για να σε πιάσει) διογκώνονται και οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα, και αυτό βασίζεται πιο πολύ στην ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις είτε αυτές είναι πλασματικές είτε όχι. Ο συνδυασμός χασίς και αλκοόλ σε αυτή τη φάση είναι πιο επιζήμιος.

Η συχνή χρήση με λίγα λόγια μπορεί να έχει τα εξής (ορατά συνήθως από σχετικούς) αποτελέσματα:

Αυξημένο άγχος όταν δεν κάνεις χρήση.

Αύξηση του εγωισμού, με επιπτώσεις στην επικοινωνία με τους φίλους και συνεργάτες (συχνά επιμένεις πιο έντονα από ότι συνήθως για κάτι χωρίς απαραίτητα να έχεις δίκιο, και η ομαδική εργασία ή ψυχαγωγία συχνά πάει περίπατο).

Αύξηση των όποιων εμμονών ή κολλημάτων που κουβαλάς -με αναμενόμενες εσωτερικές διαμάχες.

Κυκλοθυμικά επεισόδια, και εφόσον υπάρχει έδαφος, εκδηλώνονται διαταραχές, όπως χρόνια ή μανιακή κατάθλιψη κλπ.

Αδυναμία συγκέντρωσης σε κάποια εργασία, χόμπυ, ή έλλειψη ενδιαφέροντος για φίλους, σχέσεις κλπ (ακόμα και σε πράγματα ή πρόσωπα που παλαιότερα ήταν ζωτικής σημασίας για τον χρήστη). Αυτό το τελευταίο το βρίσκω απλά Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Ο. Η ζωή μου είναι γεμάτη πράγματα που κάνω επειδή τα αγαπάω και ανθρώπους (και ζώα) που αγαπάω. Ψυχρά τομάρια χωρίς αισθήματα βλέπω συχνά στη τηλεόραση (πχ πολιτικούς), δε γουστάρω να καταντήσω σαν κι αυτούς.

Πιθανές λύσεις.

Οι λύσεις που εφαρμόζωνται σήμερα από το περιβάλλον ενός χρήστη γι'αυτόν είναι επιεικώς απαράδεκτες (χειρότερες βέβαια είναι αυτές που αφορούν ένα χρήστη ηρωίνης αλλά αυτό είναι -ίσως- μια άλλη ιστορία). Η κοινωνική επανένταξη δεν ταυτίζεται πάντοτε με τη θεραπεία του χρήστη από τις επιπτώσεις της ίδιας της κοινωνίας σε αυτόν -είναι γνωστό ότι ευαίσθητα άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες είναι πιο ευάλωτα και στη κατάθλιψη άλλα και στην απομόνωση (είναι απόλυτα φυσιολογικό για μερικούς από εμάς να συνεχίζουμε να μην θέλουμε να ενταχθούμε σε μια κοινωνία ηλιθίων σαν τη σημερινή).

Ο ίδιος ο χρήστης θα μπορούσε να αναζητήσει την καλλιέργεια του πνεύματος, να στραφεί στη τέχνη καθώς και να αρχίσει τις βόλτες, και να τολμήσει να αναζητήσει ανθρώπους με κοινά σημεία συζήτησης , και πιθανά ανοιχτό μυαλό, σαν αντίδοτο στο καθημερινό βομβαρδισμό από αηδίες αλλά και στα drugs. Το να είσαι δημιουργικός σύντομα μπορεί να θεωρηθεί παράνομο και να απαγορευτεί, αλλά ακόμα προλαβαίνεις να προσπαθήσεις. Και δε χρειάζεται να πίνεις 5 γάρα την ημέρα για να νοιώθεις τζάμι -όλα είναι στο κεφάλι σου.

Άν υπερβάλλεις σε ότι πίνεις, έχε το νου σου καλού κακού στα παραπάνω...

Tags: