Τελικά η γυμνή γυναίκα είναι η Mona Lisa του da Vinci;

Ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πως ζωγράφισε, εν μέρει τουλάχιστον, το έργο που μοιάζει εκπληκτικά στην «Τζοκόντα».

Ένα σχέδιο μια γυμνής γυναίκας που μοιάζει αρκετά στην Mona Lisa ενδέχεται να είναι έργο του Leonardo da Vinci , ισχυρίζονται επιστήμονες στο Λούβρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έργο από κάρβουνο γνωστό ως «Monna Vanna» αποδίδεται στο στούντιο του μεγάλου ζωγράφου.

Το έργο βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου Κοντέ από το 1862, στο παλάτι Σαντιγύ στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας. Μετά από μήνες ερευνών, οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως ο da Vinci ζωγράφισε το έργο, τουλάχιστον εν μέρει. «Η ζωγραφιά έχει μια πραγματικά αξιοσημείωτη ποιότητα στον τρόπο που έχουν αποδοθεί το πρόσωπο και τα χέρια» δήλωσε ο επιμελητής του μουσείου,Mathieu Deldicque.

Σύμφωνα με τον Deldicque, ο μεγάλος καλλιτέχνης φέρεται να εργαζόταν πάνω στην Monna Vanna παράλληλα με τηMona Lisa, συμπληρώνοντας πως ενδέχεται να ήταν προπαρασκευαστική δουλειά για ελαιογραφία. Τα χέρια και το κορμί της Monna Vanna, εξήγησε ο επιμελητής, είναι σχεδόν όμοια με αυτά της Mona Lisa. Τα δυο έργα έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, ενώ οι μικρές τρύπες γύρω από τηγυμνή φιγούρα υποδηλώνουν πως μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για κάποια μορφής ιχνηλασία πάνω στον καμβά.

Ο Bruno Mottin , από την πλευρά του, δήλωσε στην Parisien πως το γυμνό έργο είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας έργο και όχι το αντίγραφο ενός κάποιου άλλου, άγνωστου έργου. Παράλληλα όμως ήταν επιφυλακτικός αναφορικά με την ταυτότητα του έργου. Ένα τμήμα στην κορυφή του έργου φαίνεται πως έχει ζωγραφιστεί με το δεξί χέρι, ενώ ο da Vinci είναι γνωστό πως υπήρξε αριστερόχειρας . Σε κάθε περίπτωση, ο Mottin υπογράμμισε πως οι σχετικές έρευνες είναι δύσκολες, αφού το έργο είναι «εξαιρετικά εύθραυστο».

Πάνω από δέκα επιστήμονες εξέταζαν το έργο τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο να μάθουν εάν ολοκληρώθηκε πριν ή κατόπιν τηςMona Lisa, η οποία φιλοτεχνήθηκε μετά το 1503. Όταν το έργο αποκτήθηκε από το μουσείο το 1862 για 7.000 φράγκα – ένα τεράστιο ποσό για την εποχή – είχε αποδοθεί στον μεγάλο καλλιτέχνη. Αργότερα όμως ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες και εκτίμησαν πως πιθανότατα ανήκει σε άλλον καλλιτέχνη. Συνολικά υπάρχουν περίπου 20 γυμνά πορτραίτα και σχέδια της Mona Lisa σε συλλογές ανάτον κόσμο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να χρονολογηθούν.