Τονωτική ένεση στα έσοδα τον Αύγουστο από την πρώτη δόση του φόρου

Τονωτική ένεση στα έσοδα τον Αύγουστο από την πρώτη δόση του φόρουΟι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τόνωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο. Στα κρατικά ταμεία εισήλθαν περί τα 1,7 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος τα οποία είναι αυξημένα κατά 85% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Βέβαια η αύξηση που καταγράφεται οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκκαθαρίστηκε τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η πρώτη δόση να καταβληθεί από τους περισσότερους φορολογουμένους στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τον φόρο εισοδήματος ακόμα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011. Η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου που τα καθαρά έσοδα παρουσίαζαν μείωση κατά 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 4,3%.
Ωστόσο, για έναν ακόμα μήνα τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενη Αξίας παρουσίασαν μείωση, γεγονός που αποδίδεται αφενός μεν στη φοροδιαφυγή, αφετέρου δε στη μείωση της κατανάλωσης και στη βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι ελεγκτικές υπηρεσίες να συνεχίσουν τους ελέγχους στην αγορά για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την έκδοση αποδείξεων και την καταβολή του ΦΠΑ.
Στο μεταξύ, δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που αυτοπεραίωσαν τη χρήση του 2011 ξεκινούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών το 2% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αυτοπεραίωσαν θα ελεγχθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι:
Το ύψος των δαπανών που δηλώθηκε, καθώς και το κόστος των πωληθέντων.
Το ύψος απόκλισης των ακαθαρίστων εσόδων βιβλίων από το ανώτατο όριο υπαγωγής (150.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών και 300.000 ευρώ και κάτω για εμπορικές επιχειρήσεις).
Το ύψος των απαλλασσόμενων εκροών.
Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ 2009.
Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010.ΣXETIKA ΘEMATA