Ιανουάριος 2017

Γιατί δεν βλέπουμε μικρά περιστέρια στους δρόμους;

Περπατώντας στις πλατείες αλλά και στους δρόμους μιας μικρήσς ή μεγάλης πόλης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντήσουμε περιστέρια, το πιο σύνηθες είδος αστικών πουλιών.

Γκρι, λευκά, μαύρα ή καφέ, περιστέρια κυριαρχούν στο αστικό τοπίο δίνοντας ζωή στην πόλη αλλά και εκνευρίζοντας μερικές φορές τους πολίτες με τις ακαθαρσίες τους.

Ακόμη κι αν πολλοί δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να το σκεφτούμε, υπάρχει ένα παράδοξο με τα περιστέρια. Παρόλο που συναντάμε πολλά από αυτά στην καθημερινότητά μας, έχετε αναλαγιστεί ότι ποτέ δεν βλέπουμε μωρά περιστέρια;

Η χρονιά που έσπασαν 200 χιλιάδες πιάτα στην Αθήνα

Τη δεκαετία του 1960, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είχαν την τιμητική τους. Θεωρούνταν πολύ της μόδας, ενώ διαρκώς «ξεφύτρωναν» το ένα μετά το άλλο στις διάφορες περιοχές της Αθήνας. Οι θαμώνες όχι μόνο διασκέδαζαν μέχρι πρωίας χορεύοντας και πίνοντας, αλλά έκαναν θραύση σπάζοντας εκατοντάδες πιάτα.

Οι εξωτικές “πυγολαμπίδες” της θάλασσας!

Ανήκουν στην οικογένεια Noctiluca scintillans και είναι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί που… λάμπουν τα βράδια στο νερό, ή καλύτερα φωσφορίζουν, εκπέμποντας ένα εντυπωσιακό γαλάζιο χρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας!

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “βιοφωτισμός” και δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός γι’ αυτά τα μικροσκοπικά μαλάκια. Αποτελεί μια πράξη άμυνας και είναι ένας τρόπος για να προειδοποιήσουν τους “συντρόφους” τους ότι πλησιάζει κάποιος κίνδυνος.

Το τσίλι χαρίζει χρόνια ζωής!

Αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS ONE», ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Το ποτάμι έγινε πράσινο και …φωσφορίζει!

Ο ποταμός Goldstream, που διασχίζει την πόλη Langford του Καναδά, απέκτησε ξαφνικά ένα έντονο φωσφορίζον πράσινο χρώμα στις 30 Δεκεμβρίου του 2010. Οι περαστικοί δεν ήξεραν αν πρέπει να πιστέψουν στα μάτια τους βλέποντας το χρώμα του ποταμού.

Το σεξ… προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα!

Κάντε σεξ για να είστε υγιείς… Αν σκεφθεί κανείς τις ευεργετικές του ιδιότητες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σεξ κανονικά θα έπρεπε να συνταγογραφείται από τους γιατρούς. Το σεξ ενισχύει όχι μόνο το ανοσοποιητικό, αλλά μειώνει τα επίπεδα του στρες, χαρίζει λάμψη στο δέρμα, αμβλύνει τον πόνο και προστατεύει τα δόντια ακόμα και από την τερηδόνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Bild”. Έξι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε σεξ για να είστε υγιείς:

Σακούλες που… τρώγονται!

Σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό η ινδική εταιρεία EnviGreen δημιούργησε σακούλες από έναν συνδυασμό αμύλου και φυτικών ελαίων που μοιάζουν με τις πλαστικές αλλά είναι 100% βιολογικές, βιοδιασπώμενες και φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ τρώγονται άφοβα.

Για την ακρίβεια αν καταναλωθούν από τα ζώα στο περιβάλλον δεν δημιουργούν πρόβλημα ούτε θανάτους.

Πέθανε το γηραιότερο αρσενικό πάντα σε ηλικία 31 ετών...

Πέθανε το γηραιότερο αρσενικό πάντα στον κόσμο σε ηλικία 31 ετών. 

Ο Pan Pan, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «ο παππούς Panda» λόγω του αριθμού των απογόνων που άφησε πίσω του, πέθανε καταφέρνοντας να σώσει το είδος του από την εξαφάνιση. Συνολικά, συνέβαλε στη γέννηση 130 μικρών, τα οποία είναι όλα σήμερα εν ζωή.

Μάλιστα αυτός είναι άμεσα υπεύθυνος για το ένα τέταρτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού πάντα που ζουν σήμερα σε αιχμαλωσία.